dilluns, 2 d’abril del 2012

El català, la llengua de 10 milions d’europeus


El català és la 12a llengua més parlada a Europa amb uns 10 milions de parlants repartits en 4 estats: Espanya, Andorra, França i Itàlia. La majoria dels seus parlants viuen a Catalunya, a les Illes Balears i a bona part del País Valencià, territoris on té la consideració de llengua cooficial juntament amb el castellà. A més, és l’única llengua oficial del Principat d’Andorra. També es parla a les comarques de la Catalunya del Nord, al departament francès dels Pirineus Orientals; i a la ciutat de l’Alguer, a l’illa italiana de Sardenya.
Actualment, és ben present en tots els sectors de la societat: els centres escolars i les universitats, l’àmbit de la recerca, l’administració pública, el món laboral i empresarial i els mitjans de comunicació. Plenament adaptada a les necessitats de la societat moderna, és la 26a llengua del món amb més presència a Internet, des d’on es pot accedir, per exemple, a un ventall d’eines multimèdia d'aprenentatge de la llengua, com ara elparla.cat. És una llengua, a més, amb una rica tradició cultural i una gran capacitat creativa, i en aquest sentit és l’11a llengua de partida més traduïda del món, segons dades de la UNESCO.
Avui, en el marc de la projecció exterior, la llengua catalana és present en els plans d'estudi d'unes 160 universitats de cinc continents, 19 de les quals a França, incloent-hi el Centre d’Estudis Catalans de la Université Sorbonne - Paris IV. I anualment, es convoquen proves per a l’obtenció dels certificats de llengua catalana a més de 80 ciutats de 33 països d’arreu del món d’acord amb el Marc europeu comú de referència per a les llengües.
                   Font: http://www.llull.cat/monografics/EXPOLANGUEs/index.cfm

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada