dimarts, 27 de març del 2012

El Decret de Nova Planta i Felip V

La mort l’any 1700 de Carles II sense descendència, desencadenà un conflicte bèl·lic, la Guerra de Successió (1701-1714) que enfrontà Carles d’Àustria i Felip d’Anjou, de la dinastia Borbó. Catalunya es posicionà a favor de Carles i lluità fins al final contra Felip. Un cop guanyada la guerra, Felip V promulgà l’any 1716 els decrets de Nova Planta a València, les Balears (amb l’excepció de Menorca) i Catalunya.

Amb aquests decrets, s’inicià una etapa de profundes repercussions en la història política i lingüística dels Països Catalans: desaparegueren institucions com les Corts, la Generalitat i el Consell de Cent; s’abolí l’autonomia fiscal; i es prohibí l’ús del català en la vida pública i oficial; però, malgrat tot, el poble continuà parlant català. També foren clausurades les universitats catalanes i se’n creà una de nova a Cervera; el català fou prohibit a l’escola, als tribunals eclesiàstics i civils i al teatre.


Malgrat aquest panorama podem destacar alguna obra en català literari: Calaix de Sastre, d’Amat i de Cortada, una obra que descriu la vida catalana de l’època; Rondalla de Rondalles, de Galiana; obres de Ramis i Ramis, com Lucrècia, i Instruccions per a la ensenyança de minyons, de Baldiri Reixach.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada